Lekvár

Lekvár
4.2 (84%) 5 szavazat
Marmalade-narancs lekvár
Marmalade-narancs lekvár

Marmalade-narancs lekvár

A karácsonyi ünnepek előtt láttuk a gyerekekkel a Paddington című filmet,melyben a főszereplő mackó kedvence a marmalade volt. Természetesen ezzel sikerült a családom érdeklődését felkelteni az általunk még nem ismert narancs lekvárra. Mivel az ünnepi készülődés miatt nem jutott erre időm és kapacitásom, most helyeztem kilátásba egy adag marmalade elkészítését.

Bár nem igazán értettem, hogy miért pont egy angol filmben sikerült „főszerepet” kapnia ennek a nem mindennapi lekvárnak, hisz Anglia nem a déli gyümölcseiről híres, ezért kicsit utána olvastam a származásának.

Megtudtam, hogy az ókori görögöktől származik, náluk az összes lekvárt melimilonnak hívták a méz/meli/ és alma/milo/ szóból.
A britek és európaiak viszont csak a citrusból készült fajtát nevezik marmalade lekvárnak.

Ezután már csak a megfelelő narancs lekvár receptjét kellett megtalálnom!

Hosszas keresgélés után a Kriszta konyhája által megadott recept volt a nyerő. krisztakonyhja.blogspot.hu
Narancs, citrom, cukor, gyömbér, ánizs és csillagánizsra volt szükség.
Szerintem könnyen elkészíthető, egyszerű lekvár. Első kóstolásra a narancs héjától kicsit fanyar, de élvezhető íze van. A második kanál után pedig isteni csemege. Nekünk vajas pirítóshoz vált be a legjobban, a palacsintákhoz maradtunk a jól bevált barack lekvárnál.

Különlegessége és télies ízhatása miatt idén télen is készítünk belőle, de most ünnepek előtt, hogy karácsonyra a családot is meglepjük a marmaladéval.