Szörp

Szörp
5 (100%) 3 szavazat
szörp
szörp

Ahogy a tél végéhez közeledünk, úgy fogynak el a kamra polcain sorakozó házi készítésű szörpök. A május közepétől virágzó bodzától, folyamatosan készíthetünk a virágokból, gyümölcsökből és bogyókból a saját készítésű szörpünket.

Persze kicsit több fáradtsággal jár, mint a bolt polcáról leemelni, de ez tutira abból készül, ami az üvegre lesz írva!

Nem lesz benne színezék, állagjavító, aroma stb.

Abban az esetben, ha főzéssel készítjük a szörpünket, tartósítószerre sem lesz szükségünk. Ha jól kifőztük az üvegeket, kupakokat, a még forró szörppel felöntjük, szorosan lezárjuk és néhány percre fejre állítjuk. Ezután éjszakára dunsztba tesszük.
-Előnye: sokáig eláll és nem iszunk tartósítószert.
-Hátránya: főzés során a vitaminok nagy része lebomlik és megváltozhat a színe.

Ha szeretnénk megtartani a gyümölcsök vitamintartalmát, hidegen készítsük a szörpöt. Ez azt jelenti, hogy a megtisztított, összenyomkodott gyümölcsöt keverjük össze a cukorral, vízzel, citromsavval /citrom levével/ és egy-két éjszakára rakjuk hűtőbe.
Ha nem szeretnénk tartósítani, akkor ez a szörpi hűtőben néhány hétig eláll. De ha egész télre elegendő adagot készítünk, akkor mindenképp kell a nátrium-benzoát vagy szalicil. Természetesen itt is kifőzött üvegeket, kupakot használunk.
-Előnye: nem főzzük ki a vitaminokat és ásványi anyagokat.
-Hátránya: ahhoz, hogy hosszabb ideig elálljon, tartósítószer kell a szörpbe.

Lássuk ugyanazt a gyümölcs szörpöt mindkét elkészítési módon!

Meggy szörp hidegen elkészítve

1 kg kimagozott meggyet össze turmixolunk. 1 teáskanál citromsavat és 1 mokkáskanál szalicilt hozzákeverünk és két napig hűtőben állni hagyunk. Vászonzsákba töltjük és lecsepegtetjük. Ezután ahány liter lé kifolyt, annyi cukrot adunk hozzá. Feloldódás után csírátlanított üvegekbe töltjük az elkészült szörpöt.

Meggy szörp főzve

A megtisztított, kimagozott meggyet egy nagy fazékban törjük össze és tegyük fel főni egy kevés vízzel. Tegyünk hozzá citromsavat és cukrot ízlés szerint. Folyamatos kavarás mellett, forrástól számítva főzzük 15 percig. Forrón töltsük a kifőzött üvegekbe. Zárjuk le és állítsuk fejre néhány percig, majd száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.