Tradicionális, termelői, helyi alapanyagokból készült finomságok

Rate this post

Tradicionális, termelői, helyi alapanyagokból készült finomságok

 

A befőzés remek dolog, megpróbáljuk elrakni a nyár és az ősz ízeit a téli hideg napokra, palackba zárni és bármikor elérhetővé tenni. Nincs is annál jobb érzés, mikor a fűtött szobában az ember kinyit egy üveg lekvárt és érzi a gyümölcs illatát, az ínycsiklandó ízeket.

Lekvár
Lekvár

A kert és a befőzés összetartozik. A befőzés ősi tradíció, csinálták már dédanyáink, csinálták nagyanyáink és itt az idő, hogy csináljuk mi is. Nagymamáink idejében a kamrában lévő polcok roskadásig voltak befőttekkel, lekvárokkal, szörpökkel, savanyúságokkal és mindenféle földi jóval. Mindig volt mit adni az unokáknak, akik akár titokban is felkeresték ezeket a remek lelőhelyeket.

Sajnos a legtöbben leszoktunk arról, hogy otthon bármit is elkészítsünk. Természetesen a városokban nehezebben megoldható termelői alapanyagokhoz jutni. Egyszerűbb bemenni a szupermarketbe, és megvenni a silány minőségű, töméntelen mennyiségű tartósítószert tartalmazó élelmiszereket.

Tapasztalataink szerint növekszik azoknak a tábora, akik tudják, hogy az egészséges táplálkozás egyik alappillére a tiszta és tradicionális, helyi alapanyagokból készült élelmiszer. A nap érlelte magyar zöldségeket és gyümölcsöket nem kell hetekig szállítani, mint a külföldi terményeket, teljesen érett állapotban, rögtön betakarítás után kerülhetnek az asztalunkra, így megőrzik értékes tápanyagaikat. Most már egyre több termelői piac nyílik a városokban is, így kisebb utána járással mi is hozzá juthatunk friss, egészséges alapanyagokhoz.

Úgy véljük, hogy az egészséges táplálkozás a hagyományos étkezéshez kötődik, hiszen az ipari termékek új keletűek és összetevőikről sokszor bebizonyosodik, hogy károsak, csak általában már túl későn. Érdemes tradicionális befőzési technikával, cukor (esetleg nyírfacukor) felhasználásával készítenünk a házi lekvárjainkat, szörpjeinket, úgy ahogy azt őseink is tették, hiszen legtöbben mindig is szerettük a házias ízeket, a saját készítésű ételeket, italokat. Csukott szemmel is meg lehet különböztetni, hogy a szívvel-lélekkel készített finomságok mennyivel másabbak, mint a nagyüzemi konzervek.

Töltsük meg a palacsintát újra azzal a csuda jó baracklekvárral, és igyunk mellé egy finom házi málnaszörpöt!