Savanyúság

Savanyúság
5 (100%) 5 szavazat
savanyúság
savanyúság

Házi savanyúság  minden háztartásban megtalálható

Gondolom, azt már mindenki nagyon jól tudja, hogy a savanyúságok közül csak a savanyú káposztában van sok C-vitamin. Akkor nem ez lehet az oka, hogy a téli időszakban olyan sok fogy belőle?

Főleg a nehéz, zsíros ételek fogyasztásánál nem hiányozhat a tányérról egy kis cékla, uborka, töltött paprika vagy vegyes vágott savanyúság. Íze serkenti a nyálmirigyek termelését és ezáltal segíti az emésztést.

Mindenkinek megvan a kedvenc receptje, amit már a család minden évben elkészít, vagy talált valami sokkal egyszerűbbet a neten. Én is egy receptgyűjtő oldalon találtam egy nagyon egyszerűen elkészíthető savanyúság receptet.

Egy 5 literes üvegnyi csalamádét tudunk készíteni 1 kisebb fej káposzta, 5-6 db kemény uborka, 5 fej hagyma, 5 sárgarépa, 10 zöld paradicsom és 6-7 almapaprikából. Legyaluljuk a hozzávalókat, besózzuk körülbelül 10 dkg sóval és jól összeforgatjuk. Beleteszünk 8 babérlevelet, 1 evőkanál szemes borsot, 1 evőkanál mustármagot, 1-2 evőkanál cukrot, 1-2 dl ecetet. Persze a fűszerezés mértékét ízlésünk szerint változtathatjuk, ezért menet közben kóstolgassuk a savanyúságunk levét. 1-2 napig forgatjuk, nyomkodjuk esetleg még ízesítjük aztán mehet az 5 literes üvegbe. Tartósítószer nélkül hűvös helyen néhány hétig eláll vagy némi borkénsav hozzáadásával egész télen fogyaszthatjuk. Ha ízlett jöhet a 30 literes hordó 🙂